Reklama
 
Blog | Jiří Bryan

Jak minimalizovat škody

 

aneb Průvodce vysazováním psychiatrických léků

Hledá se případný sponzor, překladatel a vydavatel příručky. I když si nedělám iluze, že by se u nás, v téhle době a na základě tohoto "inzerátu" nějaký našel.

 

 

Kdo za to může? Vy sami? Vaše tělo? Nebo je to ještě jinak?

Jestliže za vaši úzkost, hlasy, sebevražedné sklony a další potíže nemohou vaše fyziologické pochody a chemické procesy v mozku, znamená to, že je to jen vaše vina? Zavinil to váš mozek nebo vy sami?

Diagnóza duševní poruchy spolu s předepsanými léky může přinést člověku velkou úlevu, jestliže jedinou alternativou je obviňování sebe samého z lenosti, slabosti či simulanství. Když lidé neberou vaše potíže vážně, může být lékařské potvrzení, že máte duševní nemoc, určitým řešením. Vaše volba vysadit medikaci pak může být vnímána jako klamný signál, že ve skutečnosti žádnou pomoc nepotřebujete a že vaše potíže nejsou tak vážné.

Reklama

Lidé s diagnózou se tak dostávají do pasti jednostranně nastaveného zdravotního systému. Těží z toho farmaceutické společnosti. Vysadit medikaci a zpochybnit medicínský model tzv. duševních poruch a nemocí, znamená nejen vzdělávat sebe sama, ale přimět i své nejbližší, aby se vymanili z takto úzkého pojímání zdravotní problematiky.

Vzhledem k tomu, že současná medicína nemá definitivní odpověď na to, co je to vlastně šílenství a extrémní duševní stavy, je na každém „postiženém“, aby se zorientoval ve vlastním prožívání a našel v něm smysl.

Výsledky seriózních výzkumů, na které odkazujeme v tomto průvodci, mohou být vhodným antidotem na převažující výklad a vnímání duševních poruch a nemocí.

Např. zpráva Britské psychologické společnosti (viz kapitola Odkazy) připouští jistá omezení medicínského modelu duševních poruch a navrhuje, že neutrálnější a nepatologizující možností, jak chápat a nazývat to, čemu běžně říkáme „duševní nemoc“, by mohla být třeba jen „nižší odolnost vůči stresu“. V úvahu přicházejí i další možná vysvětlení jako spirituální krize, zneužívání, trauma, či holistický pohled na zdraví. Významné může být i spojení s dalšími lidmi, kteří sdílejí vaši zkušenost. Dnes, v době internetu, je snadné získat podporu i ve vzdálených zemích.

To, že užíváte léky, neznamená, že vaše potíže jsou vážnější, než potíže těch, kteří léky neberou. Hledání nefyziologických příčin duševních potíží jako trauma, zvýšená citlivost, či spirituální krize ještě neznamená, že si za svoje potíže můžete sami. Není to tak, že pomoc potřebují pouze ti, kdo věří na fyziologické, genetické, či chemicko-elektrické příčiny duševních potíží, zatímco ti, kdo si nemyslí, že mají „poruchu“ nebo „nemoc“, se bez ní hravě obejdou.

citováno z: Harm Reduction Guide 

Tento průvodce přináší ty nejrelevantnější informace a naše zkušenosti z projektu Ikarus a ze Střediska Svobody. Nechceme nikoho přemlouvat k vysazování psychiatrické medikace. Naším záměrem je seznámit všechny, kdo by se chtěli obejít bez prášků, s nabízenými možnostmi. V prostředí, kde na jedné straně působí silná promedikační propaganda farmaceutických společností a na druhé straně antimedikační programy některých aktivistů, nabízíme přístup šetrný k lidskému zdraví, umožňující každému jeho vlastní rozhodnutí. Přinášíme rovněž nápady a informace pro ty, kdo chtějí i nadále užívat nebo jen omezit psychiatrické léky.

Mnozí lidé shledávají psychiatrické léky užitečnými a chtějí je užívat i nadále. Přes veškerá zdravotní rizika to vzhledem k situaci či okolnostem může být pro někoho přijatelnější řešení. Psychiatrické léky ovšem představují nezanedbatelné nebezpečí a někdy mohou způsobit i velkou újmu, dokonce vyvolat vážnější zdravotní potíže než ty, na které jsou předepisovány. Často se přitom stává, že ti, kdo se z nejrůznějších důvodů rozhodnou medikaci vysadit, jsou ponecháni bez pomoci a vedení v labyrintu, ze kterého jen obtížně hledají cestu ven. Potřebujeme důvěryhodné informace, přispívající k rozšíření debaty na dané téma, a doufáme, že tento průvodce pomůže čtenářům získat větší sebedůvěru a starat se lépe o sebe i své blízké.

www.theicarusproject.net a www.freedom-center.org

 

Vloženo místo původně plánovaného blogu nazvaného Vůl sem já. Hezké dny.