Reklama
 
Blog | Jiří Bryan

Jiný pohled na schizofrenii

Článek převzatý opět z webu Alchemy Realm navazuje na nedávný blog o jiném pohledu na psychózy. Tento pohled je blízký i mému vnímání psychóz, jakkoli ještě nevysvětluje jejich příčiny, ale zabývá se "pouze" (našim očím doposud) skrytým mechanismem psychotického procesu. Prozatím nám to musí stačit.

 

Schizofrenie se podobá psychóze, ale obvykle přetrvává po celý život. Psychózy obvykle přicházejí v krátkých záchvatech a člověk se po nich vrací do relativně normálního stavu. Psychózy se mohou, ale také nemusejí vracet, někdy se omezí na jednu epizodu. Schizofrenie se považuje za neléčitelnou nemoc, jejíž symptomy se dají mírnit psychiatrickými léky. S přibývajícím věkem se schizofrenie obvykle prohlubuje. Schizofrenie postihuje 1 – 2% populace bez rozdílu kultury a rasy, takže ovlivňuje životy mnoha lidí.

Starší psychiatrické léky měly mnoho vedlejších účinků, které téměř převažovaly nad jejich výhodami, ale některé novější léky mají mít mírnější vedlejší účinky. Psychiatři, kteří hledají příčiny této „nemoci“ pouze ve fyzickém těle (v mozku), nechápou její metafyzické aspekty a přehlížejí tak některé možné léčebné metody.

Reklama

Z metafyzického hlediska má schizofrenie mnoho společného s psychózou. Domnívám se, že psychóza je počátečním stadiem schizofrenie a včasným léčením novými metodami lze předejít pozdější schizofrenii. Je-li tomu tak, proč někteří lidé zažijí jen jednu epizodu a schizofrenie se u nich nerozvine, zatímco u jiných ano? Příčina je skryta v jejich jemnohmotných tělech a v tom, jak silně jsou během psychózy poškozena. Nezapomínejme, že psychotickou epizodu může vyvolat užívání či zneužívání drog, což také může vést ke schizofrenii.

Dá se říct, že je-li psychotická epizoda dost intenzivní a astrální tělo silně zkrystalizované, může se náhlým zvýšením vibrací narušit jeho struktura. Při menším poškození dobře vyváženého astrálního těla se člověk může poměrně rychle zotavit. Velkou roli v léčebném procesu hraje podpora rodiny a přátel. Kvalitní podpůrná sociální síť zvyšuje šanci na uzdravení. Je-li astrální tělo silně poškozeno, nedojde po odeznění epizody k potřebnému léčení. Člověk může být nadále silně zmatený, s dlouhodobě přetrvávajícími halucinacemi, neboť jeho astrální tělo dostatečně nezpomalí své vibrace. Jeho trhlinami mohou i nadále pronikat síly o vyšších frekvencích a otřásat jím, což vede k pokračujícímu zmatení. Další potíž je v tom, že takový člověk má příliš otevřenou auru, do níž mohou pronikat zlomyslné netělesné bytosti a entity, narušující jeho jemnohmotná těla, takže pak snadněji rezonuje s negativními astrálními rovinami. Halucinace mohou pokračovat, zvláště je-li aktivováno třetí oko a další čakry jsou zablokované a chitta (viz pozn. v blogu o metafyzickém pohledu na psychózy) nejasná a nestabilní.

Během vleklých psychotických epizod, jaké prožívají schizofrenici, může dojít k nevratnému rozkladu astrálního těla (astral shattering). Obvykle k tomu dochází až po smrti, ale někdy též v pokročilém stadium Alzheimerovy choroby nebo schizofrenie. Ztracené části astrálního těla už pak nemohou být nahrazeny. Zdá se, jako by pacient přišel o některé části své osobnosti, a jeví se ještě zmatenější a ztracený. Poškozením astrálního těla výrazně trpí rovněž éterné tělo a nervový systém. Mozek ztratí spojení s astrálními silami chitty, zodpovědnými za jeho kognitivní funkce. To vede k úbytku mozkové tkáně a poškození mozku, jelikož mozek potřebuje ke svému zdravému fungování chittu. Mnoho lékařů a vědců předpokládá, že poškození mozku způsobují symptomy „nemoci“, která má biologickou podstatu. Podle mne dochází k fyzickému poškození mozku vlivem mentální a emoční disharmonie a chaosu (v astrálním těle a chittě). Pokud bychom zabránili rozpadu astrálního těla a chitty, k poškození mozku by nedošlo.

Jedním z tělesných projevů pokročilé schizofrenie je prodloužení tří mozkových dutin a úbytek okolní tkáně. Dutiny se nacházejí zhruba uprostřed mozku a jsou vyplněny mozkomíšní tekutinou. O jejich funkci se z pohledu vědy neví nic bližšího. Ve skutečnosti jde o podstatnou část mozku, která slouží jako jakési zrcadlo vědomí. Jde o fyzický protějšek třetího oka, který se uplatňuje při zobrazení duchovních vizí, snů a také představ. Dutiny fungují jako zrcadla, odrážející obrazy (tvary a barvy) do hmotného vědomí mozku. Bez těchto dutin bychom nemohli snít, ani si nic představit, a nemohli bychom používat své třetí oko. Všechny čakry mají jim odpovídající tělesné orgány, převádějící jejich interdimenzionální aspekty do hmotné roviny. Dutiny jsou součástí hmotné struktury třetího oka, ztělesňující nehmotné vize. V pokročilém stadiu schizofrenie se dutiny protáhnou, což vede k živějším halucinacím a zesílení dalších symptomů.

S pokročilým stadiem schizofrenie se už nedá mnoho dělat. Nová antipsychotika mohou zpomalit postup procesu, jelikož zmírňují tlak na pacientova jemnohmotná těla. Věřím, že vhodné techniky čištění astrálního těla, posílení éterného těla a případné vtělení světelného těla mohou schizofrenii předejít. Musí se uplatnit v raném stadiu a vyžadují jak větší úsilí od postiženého, tak i pomoc člověka obeznámeného s metafyzickými technikami. Pokud je astrální tělo již silně poškozené, nemůže se už úplně vyléčit, ale s použitím vhodných technik a patřičným úsilím dosáhneme pravděpodobně mnohem lepšího výsledku, než kdybychom nedělali nic. V psychiatrických nemocnicích na celém světě se schizofrenici tlumí silnými dávkami sedativ, zamykají v pokojích s holými stěnami, zachází se s nimi jako s blázny a bez ohledu na lidskou důstojnost. Jejich prožitkům (často multidimenzionálního charakteru) nikdo nevěří a nepřisuzuje se jim žádný význam. Jakou šanci na uzdravení pak tito lidé mají?

 

zdroj