Reklama
 
Blog | Jiří Bryan

O válce trustů

V první polovině března byl zastřelen nechvalně známý předák faramaceutického kartelu Pfizer, 63 letý Philip „El Loco“ Cox. Pachateli byli členové „znepřáteleného gangu“ Bristol-Myers Squibb. Podle mluvčího FBI je Coxovo zavraždění logickým vyústěním vyhroceného soupeření dvou konkurentů na trhu s léky na předpis. Točí se v něm miliardy a je to krvavý byznys.

V první polovině března byl zastřelen nechvalně známý předák faramaceutického kartelu Pfizer, 63 letý Philip „El Loco“ Cox. Pachateli byli členové „znepřáteleného gangu“ Bristol-Myers Squibb.

Podle mluvčího FBI je Coxovo zavraždění logickým vyústěním vyhroceného soupeření dvou konkurentů na trhu s léky na předpis. Točí se v něm miliardy a je to krvavý byznys.

Lékařům odmítajícím předepisovat „doporučené“ léky dnes hrozí, že budou uneseni, únosci jim useknou hlavu a budou ji kutálet nemocničními chodbami.

Reklama

Zdá se vám to celé přitažené za vlasy? Tak se rychle probuďte. „El Loco“ Cox byl zavražděn pouze den poté, co byly objeveny zohavené tělesné pozůstatky zaměstnanců koncernu Eli Lilly v hromadném hrobě u Indianapolisu. K jejich identifikaci dopomohl útržek trička s firemním logem, nalezený nedaleko.

Nejde o ojedinělý „výstřelek“. Tahle válka kartelů měla jen v loňském roce, kdy šlo o dsitribuci Lipitoru nebo Pravacholu, 500 obětí. V Coxově případě mohlo jít i o pomstu. Manželku šéfa marketingu Bristol-Meyers Squibb totiž našli loni oběšenou na sloupu telefonního vedení. Tělo měla pomazané krémem proti lupénce, prodávaným na předpis. Něco jako podpis kartelu Pfizer.

Na jeho trhy se přitom tvrdě tlačí kartely Merck a Johnson & Johnson z New Jersey. Obě skupiny provedly nábor mezi biochemiky, prodejci a rodinnými lékaři, při jednání s lékárníky Merck naváhal vypalovat lékárny.

Někteří odborníci přitom odpovědnost za eskalující násilí připisují jejich zákazníkům. Léky na předpis jsou totiž v USA stále žádanější artikl.

Kdykoli jdete za lékařem, aby vám předepsal Concertu nebo Lunestu, případně Singulair, přikrmujete nebezpečný miliardový byznys, který každý rok zabije tisíce nevinných,“ tvrdí sociolog Georgetownské univerzity John Cotts, specializující se na zločiny v souvislosti s léky na předpis. „Koupili si policii i politiky a jejich moc neustále roste,“ dodává.

zdroj: theonion.com

O koncernu Pfizer (jinak též otci a matce Viagry) se na českém webu dočteme, že v roce 2004 stáhl reklamu na problematický preparát Celebrex, užívaný při artritidě a spojovaný podle FDA se zvýšeným rizikem srdečního infarktu. Z prodeje ho ale stahovat nehodlá. Celebrex patří do stejné kategorie jako lék Vioxx společnosti Merck, který byl již (kvůli podobným problémům) z trhu stažen.

(ČTK 20. 12. 2004) zdroj: ZDN.CZ

Dále se dočteme, že o čtyři roky později se Pfizer snažil pomocí soudního příkazu donutit prestižní lékařský časopis, aby prozradil své anonymní zdroje. Firma přitom čelila žalobám o odškodné v souvislosti s léky Celebrex a Bextra. Oba tyto utišující prostředky patří do téže třídy inhibitorů Cox-2 jako Vioxx, který byl z trhu stažen v září 2004 v důsledku obav, že způsobil tisíce infarktů a mrtvic. I když Bextra už také není na trhu, Celebrex se stále prodává. (BL 11.3.2008 ) zdroj: blisty.cz

Najdeme i několik zmínek o uplácení lékařů (lidovky.cz), ale o gangsterských praktikách vážené firmy ani slovo. Stačí jedno kliknutí a vidím, že zmíněný Singulair se předepisuje i u nás. (Po Celebrexu raději ani nepátrám.) Naši malí astmatici přitom dnes už nemusejí jenom polykat prášky. (viz: jiný pohled na astma na maminka.cz)

No nic. Koukám, že Majda, zapasovaná v kornoutu, si o tomhle mém „investigativním“ psaní myslí své. Kus límce už se jí povedlo užvejkat. A dnešní ranní dávku amoxicillina vrhla na podlahu. „Kdybys furt nekecal a vyčistil mi to hned..“ (A taky: „Kdybys tam tu nebezpečnou větev nenechával pořád válet..“) A já si říkám to samý. Člověk se má poslechnout a nedráždit zbytečně „osud“. Snad příště..?

Teď nezbývá než dobrat dosluhující protiživotika (zmok.webnode.cz) a drbat stroupky pod uchem. A přemítat o tom, že slovo trust původně (kdysi dávno) znamenalo důvěryhodnost.

 

dodatečně vložené P.S. Čtenářům, kteří podobně jako já podlehli prvnímu dojmu a vzali satirický šleh převzatý ze serveru theonion.com vážně, se omlouvám za šíření poplašné zprávy. „Válka“ v podání farmagigantu Pfizer nejspíš stále vypadá pouze takhle. Buďme rádi a díky Garfovi. (Ty kutálející se hlavy -na tu svou sypu si popel- a krém na lupénku mne měly varovat.)