Reklama
 
Blog | Jiří Bryan

OUHA!

Váhal jsem mezi zařazením do rubrik Co všechno vodnáší čas a Psychotik žasne. Ale možná jsem zcela a naprosto mimo?

Váhal jsem mezi zařazením do rubrik Co všechno vodnáší čas a Psychotik žasne. Ale možná jsem zcela a naprosto mimo?

 DP Ústí nad Labem z loňských třiceti tisíc pohledávek za 31 miliónů korun sám vymohl pouze 10,2 procenta, zbytek prodal inkasní agentuře Bazcom. Ta dopravnímu podniku zaplatila 10 milionů korun, pět milionů dala za soudní poplatky.

Na provozních nákladech firma Bazcom vyplatila více než tři miliony korun, celkem tedy 18 milionů korun. Její prokazatelný příjem z vymáhání pohledávek ke konci loňského roku činí 2,49 milionu korun. Utrpěla tedy ztrátu 15,5 milionu,“ uvedl právní zástupce firmy advokát Karel Valdauf.

Reklama

Podle inkasní firmy M.B.A. Finance se vymahatelnost pohledávek dopravních podniků pohybuje v intervalu 15 až 40 procent.

Vladimír Kaláb, Advokáti vytáhli proti ministrovi, LN, pátek 27. ledna 2012

A psychotik (koncem února) žasne. Pokud ho v základní škole naučili dobře počítat, prodal ústecký DP agentuře Bazcom pohledávku v hodnotě cca 28 miliónů. Cena byla dohodnutá, náklady na vymáhání si mohla Bazcom spočítat předem. Pomineme-li vyjádření právního zástupce firmy Karla Valdaufa, jímž naznačuje, že mohou existovat i neprokazatelné příjmy z pohledávek, má firma v rukou i nadále odkoupené pohledávky v hodnotě necelých 28 miliónů (kolik z jejího prokazatelného příjmu 2,49 milionu korun činila samotná dlužná částka vyčíslit nesvedu), a tyto pohledávky může ještě zpeněžit. Vzhledem k tomu, že i míra vymahatelnosti jí musela být předem známa, zbývá nám otázka, proč by do tak nevýhodného obchodu vůbec chodila. Kvůli očekávatelné ztrátě?

Jestliže i po úpravě resp. snížení náhrad advokátům může vymahačská firma (což nezní tak elegantně jako inkasní agentura) chtít za dluh menší než stokoruna tisíc korun a za dluh od pěti set do tisíce korun odměnu tři tisíce, nechápu, proč vlastně advokáti ministra obtěžují. Nevyplatí-li se jim, jak tvrdí, všechny ty drobné částky na dlužnících (pro sebe a pro stát) vymáhat, ať už to nedělají a vrhnou se místo rybiček pro změnu (a konečně) také na rybky. Není jich snad v našich kalných vodách dostatek?

A všechny ty (ouha!) nevymožené peníze ať klidně „zůstanou drobným zlodějíčkům, kteří neplatí za pobyt v nemocnici, za odvoz popelnic nebo jízdné v tramvajích, metru či městských autobusech.“ (jak se píše v citovaném článku)

Výše uvedený seznam nenapravitelných kverulantů můžeme ještě rozšířit. Poslední dobou se totiž k „drobným zlodějíčkům“ přidává i stále více řidičů, přesvědčených o tom, že i pohonné hmoty mají být přinejmenším zadarmo. Jako jeden z vyjmenované řady kverulantů (už nějaký čas neplatím nesmyslné, nedávno přejmenované regulační poplatky ve zdravotnictví) jejich myšlenkové pochody docela chápu. Co je nám drahé (ať je to benzín, nafta nebo naše zdraví) berme si (s)prostě zadarmo. Až jednou dojde i na základní potraviny.. ostatně „kolega“ Jean Valjean mohl by vyprávět.