Reklama
 
Blog | Jiří Bryan

Southern Comfort

Likér Southern Comfort vznikl v proslulé francouzské čtvrti New Orleansu v roce 1874 přičiněním barmana Martina Wilkese Herona. Kvalita tehdejší whisky byla pochybná, sudy s ní putovaly do New Orleansu z Tennessee a Kentucky po řekách Ohio a Mississippi a Heron se rozhodl namíchat pitelnější nápoj na bázi whisky s vyváženou chutí.

New Orleans bylo prosperujícím přístavním městem a Heron tak měl po ruce nejrůznější ovoce a koření, včetně marocké skořice a mexické vanilky. Po řadě pokusů přišel s výslednou recepturou na likér, jehož složení je dodnes tajemstvím (viz pozn. pod čarou).

V té době byl k dostání poměrně populární likér „Hats & Tails“ a Heron se rozhodl uvést svůj výrobek pod názvem „Cuffs & Buttons“ v roce 1889. Na každé etiketě byl jeho podpis a heslo: „None genuine but mine“ (Pouze ten můj je ten pravý).

V roce 1904 představil svůj výrobek na Světové výstavě v St. Louis a za jeho chuť a kvalitu získal zlatou medaili.

Reklama

V roce 1939 vznikl koktail Scarlet O’Hara inspirovaný filmem „Gone with the Wind“ (Sever proti Jihu). Je to směs Southern Comfort, brusinkové šťávy a čerstvé limety. Dnes je Southern Comfort k dostání v 60 zemích.

Stejnojmenný film (uváděný u nás hned pod třemi názvy: Jižanská pohostinnost, Operace Southern Comfort a Osudný průzkum) natočil v roce 1981 americký režisér Walter Hill (Řidič, Warriors, 48 hodin, Vetřelec 3, Poslední zůstává).

Podle wikipedie už v dnešním likéru (s výjimkou special reserve) whisky resp. bourbon nenajdeme, přidává se jen jeho aroma.

Vzdor svému názvu se likér prodával spíše na severu Spojených států. Jeho prodej výrazně stoupl zásluhou zpěvačky Janis Joplin, která jej často popíjela přímo na scéně. Lahví svého oblíbeného likéru jednou (na večírku v Hidden Hills) dokonce uzemnila opilého a neurvale dotírajícího frontmana The Doors Jima Morrisona, čímž ho prý uchvátila natolik, že si druhý den řekl manažerovi o její telefonní číslo. Janis ale na rozdíl od Morrisona netoužila po další fyzické konfrontaci, odmítla se s ním znovu setkat a prý mu tak zlomila srdce.

Obvyklé využití likéru v míchaných nápojích:

Southern Hurricane

– 4,5 dcl likéru Southern Comfort
– grenadina
– citrono-limetkový střik

Sklenici naplníme ledem, přidám Southern Comfort s grenadinou a dolijeme citrono-limetkovým střikem. Zdobíme třešněmi a pomerančovými a limetkovými plátky.

Southern Comfort Mardi Gras Mambo Punch
– 1.5 dílu Southern Comfort
– 4 díly ananasové šťávy
– grenadina
– čerstvě vymačkaná limetková šťáva
– sodovka
První čtyři přísady se smíchají v míse a přidá se malé množství sodovky (asi jeden díl sodovky na 12 dílů punče), zdobí se (ve sklenici) opět plátky limetky, pomeranče a třešničkou.

— — —

pozn.: Badatel Chris Morris nicméně zaznamenal původní recepturu takto: „Do kvalitního bourbonu přidal Heron něco vanilkových lusků, čtvrtku citrónu, půlku tyčinky skořice, čtyři hřebíčky, pár třešní a jeden až dva pomeranče a nechal několik dní macerovat. Nakonec ještě přisladil – nejraději medem.“

povzd.: Historku s Jimem Morrisonem jsem našel hned dvakrát, pokaždé líčenou trochu jinak. Jednou se v ní opilý zpěvák dobývá do zpěvaččina automobilu, jednou v ní pokládá hlavu jí do klína. Člověk by měl psát jen o tom, co sám prožil, a nezvyšovat zmatek tohoto světa. A spíš by neměl psát vůbec. A spoustu dalších věcí by neměl dělat. A pořád je dělá…  člověk.