Reklama
 
Blog | Jiří Bryan

Vážená paní Černá čili poměrně pozdní rizeto

obdržel jsem Váš dopis ze dne 23.7.2012 (č.j. 600 420 0631, vyřizuje Landovská/2301), ve kterém se za ČSSZ omlouváte za pochybení při zpracování změny mé doručovací adresy. Vaši omluvu s úlevou přijímám, neboť jsem do této chvíle žil v domnění, že k zásadnímu pochybení došlo z mé strany, když jsem předpokládal, že databáze ČSSZ a PSSZ jsou propojeny, a že tedy stačí hlásit veškeré změny na ústředí. Úředníci PSSZ (LPK) mne však nedávno opakovaně ujišťovali, že databáze obou správ propojeny nejsou, a že nemají zpětně přístup ani k informacím, které pro databázi ČSSZ sami zpracovávají. Nadále tedy zůstávám v nejistotě, jak se při dalších případných změnách adresy či ošetřujícího lékaře chovat.

 

 

Obávám se také, že pouhým přijetím Vaší omluvy pro mne celá záležitost ještě nekončí. Podnět k přešetření vhodnosti postupu ČSSZ, který jste si vyložila jako stížnost na zastavení výplaty ID, mířil totiž jinam, a sice k následnému postupu vyšších úředníků ČSSZ, jmenovitě zástupce vedoucího oddělení č. 425 pana Bursíka, který mi dopisem ze dne 28.5.2012 sdělil, že rozhodnutí o zastavení výplaty ze dne 2.5.2012 se po podání námitky ruší v plném rozsahu, z čehož jsem (věřím, že zcela logicky) usoudil, že přestává platit a důchod mi bude i nadále bez přerušení vyplácen, což se dosud nestalo. Z návazné výzvy, abych se ve vlastním zájmu dostavil na OSSZ v Ústí n. Orlicí nebylo zcela zřejmé, že výplata mého důchodu je, i přes zrušení původního rozhodnutí ze dne 2.5.2012, stále zastavena.

Nadále tento úřední postup nechápu, pan Bursík mi osobně odmítl podat jakékoli vysvětlení, když jsem se na základě jeho výzvy dostavil na OSSZ v Ústí, kde mi bylo doporučeno pokračovat v již rozběhnutém posudkovém řízení na PSSZ, kam bych byl nejspíš z důvodu nedostatku posudkových lékařů v oblasti nakonec stejně odkázán.

V této souvislosti mi rovněž uniká, proč je podle Vás třeba již jednou zrušené rozhodnutí znovu rušit, stejně jako mi uniká, proč jsem byl na formuláři, zaslaném mi bez průvodního dopisu a bez jediného kontaktního údaje na pověřeného úředníka k vyplnění z PSSZ, odkazován na jiný paragraf, než který ve svém dopise uvádíte (a sice § 83 odst. 1 místo § 53 odst. 3 zákona č. 582/1991 Sb.). Aplikace tohoto § vyvolává dojem, že mi snad důchod dosud nebyl přiznán, případně že mi byl odebrán.

Reklama

Pochopte, prosím, že člověku v mé situaci, navíc se závažnou psychiatrickou diagnosou, takovéto chování úředníků může způsobit (a jak se průběžně ukazuje, také způsobuje) nemalé zdravotní potíže. Pod vlivem stresu se prohlubují jak manické, tak depresivní fáze schizoafektivní poruchy, dokonce tak, že se mi znovu (po delší době) vracejí myšlenky na sebevraždu. Díky alternativní léčbě (a pochopení a lidskému přístupu mé ošetřující lékařky) to sice zvládám, ale věřte mi, že to ani zdaleka není taková legrace, jakou si z toho na veřejnosti dělám. (viz můj psychotický blog na http://bryan.blog.respekt.ihned.cz/)

Žádám Vás tedy znovu a o něco důrazněji o laskavé přešetření vhodnosti a účelnosti celého postupu úředního aparátu ČSSZ předcházejícího i následujícího sdělení o zastavení výplaty ID ze dne 2.5.2012 a zároveň s tím také o vysvětlení principu mechanismu uplatňování zákona, na základě kterého je možné, aby jednou zrušené rozhodnutí nadále zakládalo důvod k zadržování výplaty důchodu.


Rád bych znal i konkrétní opatření, která ČSSZ a PSSZ učinily či učiní, aby se podobné věci pokud možno už nestávaly nejen mně, ale nikomu z jejich klientů. Není-li to možné, prosím o sdělení důvodu.

Děkuji předem a zůstávám s pozdravem

Jiří Bryan